Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

“ПОЛИЦАЈАЦ ФИЗИЧКИ НАПАО МАЈКУ И ДЕТЕ “

Email

policajac fiziški napao majku i dete slika

Како сазнајемо полицијски службеник Н. Н, ПИ Детелинара Нови Сад,  9. фебруара 2017. године, приликом интервенције у Основној школи  “Доситеј Обрадовић.“ у Новом Саду. ошамарио је малолетног Д.Г, који је припадник ромске националне мањине, и  упутио увреде и претње на националној основи.

Такође, полицијски службеник Н.Н.  ПИ Детелинара Нови Сад. Сутрадан 10. фебруара 2017.године вређао и мајку Д.Г, С.А.  у просторијама школе као и у полицијској станици, где је физички насрнуо на њу и вређао је на националној основи.

Родитељи малолетног Д.Г, након догађаја у Основној школи „Доситеј Обрадовић.“ у Новом Саду поднели притужбу овој полицијској управи на рад полицијског службеника Н.Н. Истакли су да су поводом ове притужбе спровели поступак у којем су узети искази од малолетног Д.Г, С.А, Ф.Г, директора школе С.П. и полицијске службенице А.С, те да су извршили увид у службене евиденције, извештај о извршеној интервенцији и остварили увид у видео запис сигурносних камера из Основне школе „Доситеј Обрадовић.“  у Новом Саду.

Како мајка детета наводи- када су полицајци излазили из канцеларије и пролазили поред њих, полицајац ју је својим раменим делом „закачио“ у пределу рамена и груди. Такође, како је истакла, након свега тога, она је заједно са супругом и директором школе дошла до полицијске станице на Детелинари, где им је поново пришао исти полицајац и насрнуо на њу. 

Отац детета наводи да му је син Д.Г. испричао да га је 9. фебруара 2017. године полицијски службеник напао, ударио му шамар и псовао му „мајку циганску“, уз претње да ће му запалити кућу уколико некоме нешто каже о томе.

Када је са сином Д.Г, супругом С. А. и братом Х. Г. отишао у школу да поприча са директором школе који их је усмерио на полицијску станицу, негирајући да се ишта од поменутог десило, да су их у полицији опет упутили на школу и ту су затекли истог полицајца Н. Н. и његову колегиницу како са директором гледају снимке видео надзора;

Родитељи детета у бесу негодовали су што се снимци гледају без родитеља, а да је полицијски службеник Н. Н. тада рекао да су они овде власт и приликом изласка из канцеларије раменом снажно одгурнуо С. А.

На његово питање зашто је ударио његову супругу, полицијски службеник је то негирао и почео пред свима да их веђа, псовао је „мајку циганску“ и претио да ће их све запалити, након чега је отишао са супругом у полицијску станицу да пријави инцидент, где се опет налазио полицијски службеник Н. Н., те да их је вређао и у полицијској станици, а да његове колеге нису реаговале. Након свега овога  његов син имао је  психичке тегобе због чега је ишао код психијатра- додао је отац.

 Међутим, током поступка разматрања притужбе мајке малолетног Д.Г. није утврђено да је полицијски службеник задао ударац отвореном шаком малолетном Д.Г, нити да је физички насрнуо на С.А. у просторијама школе. Када је реч о делу притужбе који се односи на агресивно и непрофесионално понашање полицијског службеника према С.А. у просторијама Полицијске испоставе Детелинара, ови наводи су потврђени и полицијски службеник Н.Н. је дисциплински кажњен.

Отац детета поднео је  притужбу Поверенику за равноправност полова Бранкици Јанковић против Полицијске управе Нови Сад, испостава Детелинара, јер сматрају да није предузето ништа да би се заштитила породица.

Током поступка је утврђено да су Основно и Више јавно тужилаштво у Новом Саду одбацили кривичне пријаве поднете против полицијског службеника Н.Н. због његовог поступња према малолетном Д.Г.

Повереник за заштиту равноправности дао је мишљење дана 8.јуна 2018.године да у поступку који је спроведен по притужби В.Р.Ц.Д, у име малолетног Д.Г. против Полицијске управе Нови Сад, Полицијске испоставе Детелинара, није утврђено да је Полицијска управа Нови Сад прекршила одредбе Закона о забрани дискриминације.

Међутим, имајући у виду да рад полиције усмерен на заједнице представља адекватан одговор на приоритетне и друге потребе грађана и специфичности локалних заједница, етничких, верских и других друштвених група Повереник је, у складу са прописаном надлежношћу из члана 33. тачка 9. Закона о забрани дискриминације, којим је прописано да Повереник препоручује органима јавне власти и другим лицима мере за остваривање равноправности, упутио препоруку мера Полицијској управи Нови Сад да организује обуку за препознавање и заштиту од дискриминације у циљу едукације и сензибилизације својих запослених.

 

One thought on ““ПОЛИЦАЈАЦ ФИЗИЧКИ НАПАО МАЈКУ И ДЕТЕ “

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама