Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

EMA MAREI O FIZIČKOM NAPADU NA NJU I ROČIŠTU IZAZVANO ODBIJANJEM REHABILITACIJE SARADNIKA MAĐARSKOG OKUPATORA

Email

Nemci racija

Racija 1942. godine Foto: Istorijski arhiv grada Novog Sada

Фото: Рација 1942. године Фото: Историјски архив града Новог Сада

 Za utorak, 23. aprila 2019. u Osnovnom sudu u Novom Sadu bilo je zakazano ročiste u vezi sa neuspelom rehabilitacijom somborskog bračnog para Hajnal, saradnika mađarskog okupatora. Aprila 1941. Hajnalovi su potkazivali Srbe hortijevskom okupatoru i doprineli streljanju 500 Somboraca i do kraja rata su pomagali okupatoru u njegovim zločinima. O tome je posvedočila Ema Merei zahvaljujući čemu je i odbijen zahtev za rehabilitaciju Hajnalovih. Međutim, nezadovoljni list na mađarskom jeziku “Magyar Szo“, iz pera novinara Jozefa Feketea, novembra 2017. objavio je intervju sa unukom Hajnalovih u kojem je svedokinja Ema Merei optužena da nije pri sebi zato što je samoinicijativno svedočila o tim istinitim događajima i da je neprijatelj Hajnalovih i drugih vojvođanskih Mađara. Pomenuti list nije demantovao te optužbe, niti dao prostora Emi Merei da se obrati javnosti na stupcima tog najčitanijeg lista na mađaraskom jeziku u Vojvodini. Zbog toga je gospođa Ema Merei zatražila odštetu na ime povrede ugleda i časti. Inače, suđenje je do sada dva puta odlagano zbog bolesti predsedavajuće sutkinje Katarine Vujović.

Tim povodom naš novosadski dopisnik razgovarao je sa gospođom Emom Marei. Izjavu gospođe Eme Marei prenosimo u celosti.

„Dana 23.aprila, dakle ove nedelje u utorak je trebalo da se održi ročište sa početkom u 10.30  sati, ali sud je bio zatvoren od 10.00 do oko 11.00 časova zbog navodne pretnje bombom.

To je treći put, kako se odlaže ročište (u prethodna dva slučaja zbog bolesti predsedavajuće sudije). Prošlo je dve godine od tužbe, a da ni pripremno ročište nije održano. Tužim dnevne novine „Magyar Szo“ zbog povrede ugleda i časti jer su me u jednom članku označili kao njihovog“neprijatelja“ , tj. neprijatelja Mađarskog naroda, samo zato, sto sam se javila kao svedok u jednoj rehabilitaciji pokojnog ratnog zločinca iz 1941-1944. Napadana sam i fizički dva puta (jedan put u Somboru 2014 godine, drugi put u Bezdanu 2017 godine, a napadači, koji su me tukli nisu nikada pronađeni i osuđeni). Borim se za istorijsku istinu i pravdu, ali imam utisak, da novosadski sud postupa po instrukcijama politickih vlasti, rehabilituju se na zahteve potomaka ratni zločinci koji su pomagali Hortijevu okupatorsku vojsku u Bačkoj.

Imam punih 85 godina i bolujem od visokog pritiska i reumatičnih oboljenja, a prinuđena sam doputovati na zakazana ročišta iz Mađarske sa više stotina kilometara udaljenosti i čekanja na granici od po nekoliko sati. Živim od socijalne pomoći od deset hiljada dinara mesečno, a rehabilitirana sam i sama godine 2015 na Višem sudu u Somboru.

Novine neće ni u Srbiji, ni u Mađarskoj da pišu o ovome, a ja se plašim da će i sledeće  ročište biti odloženo. Imam utisak da sud gleda moje godine i bolesti, te da uopšte neće ni da raspravljaju. Žalila se više puta na ovakvo ophođenje suda prema meni, stalno me uveravaju iz pisarnice, kako ce se iduće ročište održati, a posle se ne održi zbog ovog ili onog razloga i daju mi novi termin. Sad su mi dali sledeći termin ročista za deseti jun sa početkom u 12.00 časova, ali ja se pribojavam, da ću ponovo putovati više stotina kilometara a ročište neće biti održano.“ – rekla je Ema Marei.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама