Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

Institut za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ diskriminiše očeve

Email

institut za zastitu deteta

Redakciji se povodom posete predsednika Aleksandra Vučića koji je posetio odeljenje hematoonkologije Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“, otvorenim pismom obratio Goran Bujić, aktivista za prava očeva i jednak tretman oba roditelja „PRAVDA ZA TATE“ iz Novog Sada.
 
Pismo prenosimo u celosti :
Dok traje sezona gripa, posete bolnicama nisu dozvoljene

To pravilo nije važilo i za predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je posetio odeljenje hematoonkologije Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“.

 

Predsednik Aleksandar Vučić, zajedno sa novinarima je obišao decu koja se leče na hematoonkologiji i sa jednim dečakom se fotografisao bez zaštitne maske, dok su svi ostali dužni da je nose.

 

Na taj način odgovorno lice  Instituta za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ i lekari Instituta su pogazili i svoje etičke kodekse i zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem su svim građanima poslali poruku da propisi ne važe isto za sve. Kada državni vrh šalje poruku da se propisi ne primenjuju, da ne vаže jednako sa sve  da je dozvoljena diskriminacija građana  u slučajevima kada su političari upitanju, onda je očekivano i da sutra neko drugi pokuša da uradi isto ili slično.

 

Na portalu TALAS navode:

„Zbog čega je neophodno da u jeku epidemije gripa predsednik Srbije obilazi odeljenje gde se nalaze teško bolesna deca, gde je pristup zabranjen svima osim majkama, gde nečiji život može biti ugrožen zbog ovakve posete, gde ni najbliža porodica ne može da dođe u posetu.“

 

Dakle,  u Institut za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ pristup je zabranjen svima OSIM MAJKAMA, čime  Institut za zaštitu zdravlja majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ vrši diskriminaciju očeva, jer očevima je zabranjen pristup. Očevima je zabranjeno da budu sa hospitalizovanom decom.

Članom 65 Ustava Republike Srbije propisano je da roditelji imaju pravo i dužnost da  izdržavaju, vaspitavaju i brazuju svoju decu, i u tome su ravnopravni. Sva ili pojedinačna prava mogu jednom ili oboma roditeljima biti oduzeta ili ograničena samo odlukama suda, ako je to u najboljem interesu deteta, u skladu sa zakonom. Stim u vezi ukazujemo da ravnopravnost roditelja postoji i u situacijama kada roditelji deteta ne žive zajedno, i kada je odlukom suda dete povereno jednom roditelju na samistalno vršenje roditeljskog prava. Ovo pravo je garantovano Ustavom SR Srbije, Porodičnim zakonom, Konvencijom o pravima deteta, Konvencijom o ljudskim pravima.
Goran Bujić

 

Iako roditeljsko pravo podjednako pripada i ocu i majci, radikalnovfeminističko društvo poput našeg, koje je i zasnovano na favorizovanju žena onemogućava roditeljima da to pravo jednako ostvaruju.

 

 U zdravstvenom sistemu se to manifestuje u praksama pojedinih dečjih klinika u kojima očevi ne mogu biti u pratnji hospitalizovanog deteta, već to mogu isključivo majke.
Nigde nije definisano da je zabranjeno da otac bude u pratnji deteta, već se boravak reguliše i uređuje unutar zdravstvenih ustanova, koje imaji potpunu autonomiju. Ministarstvo zdravlja treba da radi na rešavanju ovog problema, odnosno da se prekine sa više decenijskom diskriminacijom očeva, odnosno muškaraca.
Roditeljsko pravo pripada i ocu i majci zajedno, oba roditelja imaju obavezu da podjednako aktivno učestvuju u vaspitanju i nezi deteta. Prilikom odlučivanja o pravu na boravak pratioca u bolnici, neophodno je da se obezbedi jednak tretman za oba roditelja, a sve odluke moraju biti zasnovane na objektivnim kriterijumima, a ne na osnovu stereotipnih uverenja ili prakse.
 Pored brojnih međunarodnih i domaćih propisa kojima se garantuje ravnopravnost žena i muškaraca, muškarci se i dalje posmatraju kroz stereotipnu ulogu supruga i očeva. Da bi se ovakvi stavovi menjali, neophodno je angažovanje svih društvenih aktera, pa tako i zdravstvenih institucija.
Pozivamo Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković, da se oglasi, da reaguje u skladu sa zakonom i datim ovlašćenjima, da uputi set opštih preporuka svim dečjim zdravstvenim ustanovama kako bi otklonili eventualno povređivanje prava na ravnopravnost. a koje se decenijama u nazad sprovode nad očevima.
Bujić Goran

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама