Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

(NE)RAD NOVOSADSKOG SUDA NA ŠTETU TUŽENOG

Email

IZMENE USTAVA SRBIJE: Politika neće moći da utiče na pravosuđe

Foto: Shutterstock
U parničnim postupcima, prvi kontakt sa sudom za tuženu stranku je dostavljanje tužbe na odgovor i prijem poziva na pripremno ročište ili prvo ročište za glavnu raspravu. Najčešće u praksi, postupajući sudija dostavlja dopis uz tužbu u kome se stranke poučavaju da imaju obavezu da u određenom roku podnesu odgovor na tužbu, šta on sve treba da sadrži, kao i u kom roku da bude podnet, posledice propuštanja i sl.
U parničnim postupcima u kojima je odgovor na tužbu obavezan, stranka mora voditi računa da dostavi odgovor sudu blagovremeno, jer ovo može u velikoj meri uticati na prava stranke u postupku. Ako tuženi ne podnese odgovor na tužbu u određenom roku, sud može doneti presudu zbog propuštanja na njegovu štetu. O ovim pravima sud poučava tuženog prilikom dostavljanja tužbe na odgovor.
Međutim, to je samo prazna pravna norma, koja se ni pribložno ne sprovodi u praksi pojedinih sudija.
To ne važi i za Mirjanu Rodić, sudiju Osnovnog suda u Novom Sadu, koja time želi, da na brzaka, na štetu tuženog, donese presudu u parničnom postupku.
Puno je (ne)pravosuđe takvih sudija, koje u dogovoru sa centrima za socijalni rad montiraju postupke na štetu stranke, naročito dece i muškaraca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама