Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

ОДГОВОР ДРЖАВЕ НА СМРТ 53 МУШКАРЦА:„БЕЗБЕДНОСТ И ЗАШТИТА НА РАДУ У ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ”

Email

gradilište

Građevina Gradilište Građevinac Građevinski radnik

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Пише Владислав Ђорђевић

У уторак 14. маја 2019. – на сајту „Београдски глас” појавио се чланак „Да није трагично било би смешно: погинула 53 радника, а министар се хвали да смо међу најбезбенијим земљама у Европи”. Основна нит чланка је та да постоји велика дикрепанција између сварог стања и оног што један државни функционер изјављује. Анонимни аутор чланка практично министра оптужује за лагање. И има право. Наша држава веома мало чини за безбедност радника. И по броју погинулих радника међу најгорима смо у Европи. Али оправдана критика је упућена на погрешну адресу. За то стање није толико одговоран Зоран Ђорђевић, колико Зорана Михајловић. Највећи број тих погинулих радника страдао је на грађевини, а министарка за грађевину је Зорана Михајловић. Она је непосредно одговорна за рад радника на грађевини. Али изгледа да њу те погибије не тангирају много.

Дакле, оно што аутор чланка пропушта да уради јесте то да проблематику сагледа из „родног” аспекта. Наиме, последњи пасус чланка гласи: „Према званичним подацима Управе за безбедност и здравље на раду у Србији су у 2018. години погинула 53 радника због повреда на раду.” Нигде не стоји „родни” идентитет тих погинулих особа. Зашто? Вероватно да би се прикрила чињеница да су сви погинулу или бар већина њих – мушкарци. Таји и сектор у којем су се та страдања десила вероватно да би се прикрила одговорност Зоране Михајловић. Стога је напад критичара промашен.

А о каквом се лицемерству наше држава ради види се се и по чињеници да је наша држава организовала семинар „Безбедност и здравље на раду у женском предузентништву”. Чиме се то баве жене предузетице, па да њихов рад захтева посебну бригу државе за „безбедност и здравље на раду”? Када жена отвори фризерски салон – да ли то захтева посебне мере за „безбедност и здравље на раду”? Када жена отвори педикирски салон – да ли то захтева посебне мере за „безбедност и здравље на раду”? Када жена отвори козметички салон – да ли то захтева посебне мере за „безбедност и здравље на раду”? Чиме се то баве жене предузенице, па да то захтева семинар који разматра „безбедбност и здравље на раду у женском предузетништву”?

Дабоме да је сваком нормалном човеку – па и мени – стало до безбедности и здравља жена, али је сваком нормалном човеку – па и мени – стало и то безбедности и здравља мушкараца. Али нема семинара „Безбедност и здравље на раду у мушком предузетништву”.

Мислим да сам схватио суштину феминистичке политике наше државе: када жена сломи нокат на раду – којег је претходно налакирала или „надоградила” – то је „повреда на раду” и „повређена” жена може добити плаћено боловање. А када мушкарац погине на раду – на пример приликом пада са скеле – он неће добити ништа. Биће само део статистичке бројке на дну чланка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама