Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

SVE SPREMNO ZA 11. FESTIVAL VLAŠKE MUZIKE „GERGINA“

Email

flaški festival

Na aprilskom sastanku članova Organizacionog odbora Festivala vlaške izvorne muzike “Gergina” je potvrđeno da su skoro sve pripreme okončane i da će on, kao i uvek do sada, biti organizovan u praznične dane, na vaskršnji ponedeljak i utorak, a to će ove godine biti 29. i 30. aprila. Prvo festivalsko veče biće takmičarskog karaktera. Potvrđeno je učešće 20 mladih nada vlaške muzike iz opština Kladovo, Kučevo, Petrovac i Negotin. U konkurenciji za prestižno priznanje – Plaketu “Božidar Janucić” biće 6 vokalnih interpretatora vlaške pesme i 14 instrumentalnih izvođača. Njihove nastupe pratiće orkestar mladog Bobana Pecića koji je, da podsetimo, kao solista na harmonici na Petom festivalu “Gergina”, osvojio titulu naboljeg učesnika te festivalske sezone i jedan je od dobitnika Specijalnog priznanja koje nosi ime nesumnjivo najvećeg violiniste i muzičara iz našeg kraja, Božidara Janucića.
Nastupe učesnika pratiće tročlani žiri proverenih muzičkih poznavalaca, a za vreme njihovog zasedanja publika u Domu kulture “Stevan Mokranjac”, imaće priliku da uživa u pesmama Etno grupe “Marinika”, Vokalno instrumentalnog ansambla tradicionalne muzike Fakulteta muzike i teatra Temišvar iz susedne Rumunije, ali i u igri jednog od ansambala KUD-a “Stevan Mokranjac” iz Negotina. Na samom početku festivalske večeri nastupiće i Etno grupa “Kraljice” UŠ “Stevan Mokranjac” iz Negotina.
Drugo veče 11. Festivala “Gergina” okupiće brojna popularna imena vlaške pesme iz Srbije i zemalja u okruženju. Potvrđeno je da će 30. aprila od 19 sati nastupiti: Svetlana Arsić, Ljubinka Dudejić, Luminica Ćiolan iz Rumunije, Duško Oprić, Staniša Radosavljević, Saša Dražilović, Vlasta Žurkić, Mile Lapadatović i Etno grupa „Gergina“. Vokalnim solistima pridružiće se i brojnija grupa instrumentalista. Danijela Predić, Dimitrije Ungurjanović, Jovica Miljković, Velimir Kokorić, Dragi Nikolić, Vladica Dinulović, Goran Bogdanović i Petre Stoian iz Rumunije. S obzirom da je drugo festivalsko veče posvećeno kralju vlaške pesme Staniši Paunoviću ( 1947-2017), publika će ove godine biti u prilici da otprati i nastup njegovog sina, Olivera Paunovića.
Sve učesnike revijalne večeri 11. Festivala pratiće orkestar maestra Slobodana Pecića, a poseban doprinos kvalitetnom utisku, daće nastup CTU „Koreni“ iz Zaječara sa najavljenim programom „Halovski motivi“.
Prvo i drugo festivalsko veče imaće i tradicionalne prateće programe veoma značajne za bogato kulturno nasleđe Vlaha na prostorima istočne Srbije, o čemu će na zvaničnoj stranici Udruženja „Gergina“ biti više reči, baš kao i o „Danima Gergine“, višednevnom programu, koji počinje 22, a završiće se u subotu 27. aprila, kako bi publika mogla da se pripremi za dve festivalske večeri ovogodišnje internacionalne muzičke manifestacije, jedanaeste po redu, „Gergina 2019“.

Organizacioni odbor Festivala “Gergina”.

Dobro došli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама