Srpski narodni info

www.srpskinarodniinfo.com

Владислав Ђорђевић: САЗРЕВАЊЕ МАСКУЛИСТИЧКОГ ПОКРЕТА

Email

Када сам у новосадском Дневнику 1998. и 1999. године објавио шест чланака о феминизму фактички сам зачео маскулистички покрет у Србији. Сâм израз маскулизам тада – пре 20-ак година – нисам употребљавао, али суштина је била управо та. А маскулизам није ништа друго него друго име за комплементаризам: идеологију која наглашава потребу међуполне сарадње и надопуњавања. Уједно је то критика феминистичких антимушких ставова.

Временом је моја критика феминизма постајала све изричитија. Она је јасно изражена у књизи „Мит о патријахату: да ли су мушкарци дискриминисани?” (2009). То је прва изричито антифеминистичка књига код нас. То је заправо наша варијанта књиге „Мит о мушкој моћи” („The Myth of Male Power”) Ворена Фарела (Warren Farrell, Ph.D.), зачетника маскулизма у САД. Попут Ворена, и мене су неки олако почели оптуживати да сам неинформисан и злонамеран. Нисам ни једно ни друго. Добро сам информисан и добронамеран. И баш зато што сам то и такав, јасно и гласно сам упозоравао да је феминизам мутирао у мушкомрзачку хистерију. У међувремену маскулизам је почео да стиче све више присталица. И као теорија и као социјални покрет почео је да сазрева. Посебно је сазрео у последњих неколико месеци. На то указују четири чињенице.

Прво. Све више људи – и мушкараца и жена – схвата основу тезу маскулизма, а то је да је данашњи феминизам метастазирао у опасан мизандријски социјални рак. Феминистичке тезе су пуне злонамерних претеривања, а неретко и чистих лагања. А феминистичка пракса пуна је социјалне деструкције. Феминизам и као теорија и као пракса преворио се у помамни „лов на мушакрце”.

Друго. Све више људи схвата да језгро феминисткиња чине психопатолошке, малициозне лезбијке, које органски мрзе мушкарце и раде све да их униште. Стога нормалног разговора с њима тешко може бити. Дуго ми је било потребно да јавност опасуљим да феминисткиње нису никакве чедне и невине жене које с боре протв злог патријархата, него да су злонамене и пакосне лезбијке пуне мржње према мушкарцима и мушкости, па и према хетеросекулним женама традиционалних схватања.

Треће. Све више мушкараца схвата де се побољшање положаја мушкараца неће догодити преко ноћи, него да је то дуготрајан и болан процес. Немогуће је решити све проблеме мушкараца једном петицијом, једном жалбом, једном тужбом, једном променом закона, једним демонстрацијма. Таква очекивања су плод усплахирених, незрелих умова који мисле да је проблем тривијалан. Није. Феминизам се дубоко укоренио у наше социјалне институције и требаће дуго времена да се тај рак одстрани.

Четврто. У маскулистичком покрету су искорењене и неке странпутице. Тако је лидер београдских маскулиста Михаило Алић дуго времена заговарао „очинске квоте”. На то решење га је завео Стивен Баскервил. Предлог је емотивно пријемчљив, али нелогичан и неморалан. Деца нису цигле, па да се додељују овом или оном родитељу према административно-бирократским прописима. Стога „очинске квоте” не постоје нигде у свету, па нема никвог изгледа ни да се усвоје код нас.

Не схватајући да предлог није ни моралан, ни логичан, ни применљив Михаило Алић га је чак изнео у Скупштини Србије на јавној расправи о Нацрту Закона о родној равноправности одржаној у уторак 26. јуна 2018. Он је наишао на неодобравање не само феминисткиња, него и маскулиста (Зоран Јовичић, Лазар Живанац, Виктор Радун, Дејан Костић, Горан Бујић и ја). Због тих „десних застрањења” једно време сам прекинуо комуникацију с Алићем. Али „санкције” су деловале. Човек се опаметио. Усвојио је концет „заједничког старатељства” („shared custody”) или „заједничког родитељства” („shared parenthood”), који је већ моралнији, логичнији и у пракси применљивији. Изнео га је у интервјуу на Радију Београд 2 у понедељак 21. јануара 2019. и тиме стекао широко одбравање и мушкараца и жена. Човек треба да износи паметна, поштена и применљива решења, а не да копира феминистичке лудости обрћући их наглавачке.

Дабоме да се треба борити да очеви више добију „самостално вршење родитељског права”, али не путем бирократских квота, него напросто објективнијом и поштенијом анализом ситуације, тј. неутрализацијом феминистичких антимушких предрасуда.

Биће потребно још доста напора да се створи широк антифеминистички фронт. Али биће формиран кад-тад. Он полако расте. Садашњи маскулисти су његова просвећена авангарада. Драго ми је знати да сам његов визионар такорећи пророк.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

%d bloggers like this:
Скочи на траку са алаткама